deittipalvelu kuva
Selvitimme, voivatko treffisivustot käyttää palveluun ladattuja profiilikuvia mainonnassaan. Kuva: Fotolia

Deittipalvelun mainoksessa hymyilee kaunis nainen kutsuvasti. Kuva muistuttaa erehdyttävästi profiilikuvaa, jonka näit vain muutama päivä sitten samaisella treffisivustolla. Mutta miten tämän viehkeän nettideittailijan kuva on päätynyt sivuston mainokseen?

Lähes kaikki deittipalvelut kehottavat käyttäjiä hyväksymään käyttöehdot ennen rekisteröintiä. Harva kuitenkaan jaksaa näitä ehtoja vilkaista saati sitten tarkemmin lukea. Useimmiten pikaisen klikkauksen jälkeen ruudussa on rasti, ja huomio on jo oman profiilin täytössä sekä muiden deittailijoiden kuvien ja juttujen ihmettelyssä.

Eri sivustojen käyttöehdoissa on kuitenkin merkittäviä eroja. Joidenkin sivustojen ehdot ovat helposti luettavia ja kohtuullisia sekä käyttäjälle että palvelun tarjoajalle. Toiset ehdot taas sisältävät monimutkaista lakitekstiä, jonka myötä käyttäjä luovuttaa palvelulle lähes kaikki oikeudet käyttää sivustolle lisättyjä kuvia ja muuta tietoa.

Tutkimme, mitä eri deittipalvelujen käyttöehdoissa sanotaan käyttäjän tietojen käytöstä mainostarkoituksiin. Sivustot, jotka varaavat oikeuden käyttää käyttäjän tietoja mainontaan, saavat alapeukun. Muut sivustot saavat yläpeukun.

E-kontakti

E-kontakti tarjoaa mahdollisuuden valita, haluako käyttäjä antaa luvan profiilitietojen ja -kuvan käyttöön markkinoinnissa. Tämä tapahtuu käyttäjätilin asetuksista. Jos asetuksia ei ole muutettu rekisteröitymisen jälkeen, profiili voi näkyä etusivulla mutta sitä ei voi käyttää markkinoinnissa. Oletusasetuksia voi muuttaa koska tahansa.

E-kontaktin jäsensopimuksessa asia ilmaistaan näin:

“Palvelussa Asiakkaalla on mahdollisuus antaa Jäsentiedot-kohdassa lupa profiilinsa näyttämiselle Palvelun etusivulla tai markkinoinnissa Palvelun ulkopuolisissa medioissa. Mikäli Asiakas peruuttaa luvan ja pyytää tietojensa poistamista, poistetaan hänen Aineistonsa näistä yhteyksistä viimeistään kahden viikon kuluessa pyynnön vastaanottamisesta.”

E-kontaktin jäsensopimus on laadittu tältä osin varsin mallikkaasti. Profiilikuvan ei pitäisi vahingossa päätyä E-kontaktin etusivua lukuun ottamatta muuhun markkinointimateriaaliin. Etusivulla näkymisenkin voi helposti estää asetuksista.

HappyPancake

HappyPancaken jäsenehdoissa ei anneta palvelulle oikeutta käyttää profiilitietoja ja -kuvia sivuston markkinoinnissa. On kuitenkin syytä ottaa huomioon, että ehdot mahdollistavat profiilitietojen lähettämisen muille palveluun rekisteröityneille käyttäjille sähköpostitse.

Käyttöehdoissa asia ilmaistaan näin:

“HP voi julkaista palvelussa sekä lähettää muille jäsenille sähköpostilla jäsenen antamia tietoja.”

Muilla sivustoilla näkyviin mainoksiin ei HappyPancaken profiilikuvan pitäisi kuitenkaan koskaan päätyä. HappyPancaken ehdot ovat deittailijan kannalta hyvät, eikä niiden hyväksymisen myötä joudu luovuttamaan palvelun tarjoajalle kohtuuttomia oikeuksia.

Victoria Milan

Victoria Milan vaatii käyttäjää hyväksymään käyttöehtojen lisäksi yksityisyyden suojan liittymisen yhteydessä. Kummatkin näistä ehdoista ovat hyvin kattavat ja osittain melko teknisesti kirjoitettuja.

Sivuston luonteen vuoksi on käyttäjän kannalta erittäin tärkeää, että palveluun lisäämiä tietoja ei käytetä markkinoinnissa tai muutenkaan sivuston ulkopuolella. Ehdot lukemalla voi huomata, että tämän pitäisi toteutua. Ehdoissa luovutetaan oikeudet tietojen käyttöön palvelun toimivuuteen ja ylläpitoon liittyviin käyttötarkoituksiin sekä mainosten kohdentamiseen. Profiilitietojen ei siis missään tapauksessa pitäisi päätyä markkinointimateriaaliin.

Seuraajokaiselle

Seuraajokaiselle deittipalvelun käyttö edellyttää jäsenehtojen hyväksymistä. Ehdot hyväksymällä ei joudu luovuttamaan palvelulle oikeutta käyttää profiilitietoja ja -kuvia sivuston markkinoinnissa. Seuraajokaiselle sivustolla profiilikuva voi kuitenkin näkyä palvelun etusivulla rekisteröimättömille käyttäjille. Ehdot ovat kuitenkin käyttäjän kannalta hyvät, eikä kuvien pitäisi päätyä sivuston markkinointimateriaaliin.

50plusmatch

50plusmatch edellyttää käyttöehtojen hyväksymistä rekisteröitymisen yhteydessä. Ehdot hyväksymällä käyttäjä ei luovuta deittipalvelulle oikeutta käyttää käyttäjän palveluun lisäämäänsä materiaalia markkinoinnissa.

Deitti.net

Deitti.netin käyttöehdoissa luovutetaan palvelun tarjoajalle oikeus käyttää sivustolle lisättyä materiaalia markkinoinnissa. Asia on ilmaistu 13.10.2015 päivitetyissä käyttöehdoissa näin:

Deitti.netillä on myös oikeus käyttää Palveluun luotuja sisältöjä (esim. tekstejä, kuvia, videoita) omien Palvelujensa markkinoinnissa. Nämä ehdot eivät koske yksityisviestejä, jotka kaikki ovat luottamuksellisia. Materiaalien tekijänoikeudet säilyvät niiden alkuperäisillä haltijoilla.”

Materiaalin käytön markkinoinnissa voi kuitenkin kieltää käyttäjätilin asetuksista. Tätä mahdollisuutta ei ole kuitenkaan mainittu käyttöehdoissa. Oletusarvoisesti käyttö markkinointiin on sallittua. Asetuksia voi sentään muuttaa heti rekisteröitymisen yhteydessä, eikä niitä ole piilotettu sivuston uumeniin.

Suomi24 Treffit

Suomi24:n käyttöehdot ovat palveluun lisättyjen tietojen osalta yksiselitteiset. Käyttäjä myöntää palvelulle oikeuden käyttää aineistoa haluamallaan tavalla. Myös oikeus käyttää aineistoa markkinointiin sisältyy ehtoihin. Asia on muotoiltu Suomi24:n 28.1.2015 päivitetyissä käyttöehdoissa näin:

“Kaikki oikeudet Käyttäjän Suomi24:än toimittamaan Aineistoon jäävät Käyttäjälle. Käyttäjä myöntää Aller Medialle maailmanlaajuisen, ei-yksinomaisen, peruuttamattoman ja maksuista vapaan oikeuden valmistaa Aineistosta kappaleita sekä julkaista ja saattaa Aineisto yleisön saataville Suomi24:ssä sekä Aller Media Oy:n ja sen konserniyhtiöiden (Aller Media Oy ja sen konserniyhtiöt yhdessä ”Konserniyhtiöt”) palveluissa, sekä kaikilla muilla tavoilla ja menetelmillä käyttää ja hyödyntää Aineistoa sanottujen palveluiden ja niiden markkinoinnin yhteydessä. Aller Media voi tehdä Aineistoon muutoksia siinä määrin kuin edellä myönnetyn oikeuden hyödyntäminen edellyttää. Aller Media voi siirtää tässä sille myönnetyt oikeudet eteenpäin tai myöntää niihin alilisenssejä Konserniyhtiöille, Palveluntarjoajille tai muille kolmansille osapuolille. Käyttäjä myöntää Aller Medialle oikeudet Aineistoon korvauksetta. Käyttäjä vastaa siitä, että sillä on tarvittavat oikeudet ja muut luvat (kuten luvat videoissa ja kuvamateriaalissa esiintyviltä henkilöiltä) tässä mainitun oikeuden myöntämiseen.”

Palveluun lisätty kuva tai muu materiaali voi siis hyvinkin päätyä sivuston markkinointimateriaaliin.

Match.com

Match.comiin rekisteröitymisen yhteydessä käyttäjää pyydetään hyväksymään käyttöehdot, yksityisyydensuojakäytäntö sekä evästekäytäntö. Näistä käyttöehdoissa ja yksityisyydensuojakäytännössä (henkilötietojen käyttö) käsitellään palveluun lisätyn sisällön käyttöä markkinoinnissa. Yksityisyydensuojakäytäntö kertoo sisällön käytöstä seuraavasti:

“Tuloksia sekä henkilökohtaisissa esittelyissä, hakuehdoissa ja profiileissa olevia tietoja voidaan Jäsenen suostumuksella (annetaan rekisteröitymisen yhteydessä tai milloin tahansa myöhemmin sivulla “Tili ja tilaukset”) julkaista ja levittää (myös muille kuin Meetic Group -konsernin yritysten tarjoamien Palvelujen jäsenille) Match.comin ja Meetic Group -konsernin yritysten ja/tai niiden yhteistyökumppaneiden toimesta markkinointitarkoituksiin esimerkiksi uutiskirjeiden, muiden sivustojen tai muun viestintävälineen (sähköposti, tekstiviesti jne.) tai painetun median välityksellä Jäsenen tapaamismahdollisuuksien parantamiseksi esittelemällä Jäsenen Tulokset, henkilökohtainen esittely, hakuehdot ja profiili. Tällä suostumuksella Jäsen antaa Match.comille sekä Meetic Group konsernin yrityksille oikeuden käyttää Jäsenen valokuvaa markkinointitarkoituksiin.

Ehdot hyväksymällä käyttäjä siis luovuttaa oikeuden käyttää markkinoinnissa palveluun lisäämiään tietoja. Oikeus kuvien käyttöön sivuston markkinoinnissa on ilmaistu ehdoissa vielä erityisesti erikseen.


  1. Artikkelin tiedot on kerätty tammikuussa 2016. Palvelujen jäsensopimukset ja/tai käyttöehdot ovat voineet muuttua sen jälkeen. Tarkista aina palvelun voimassa olevat ehdot kyseisen palvelun verkkosivustolta.
  2. Artikkelin tarkoitus on antaa yleiskuva eri deittisivustojen markkinointiin liittyvistä käyttöehdoista. Artikkelissa ei ole välttämättä käsitelty kaikkia käyttöehtojen markkinointiin liittyviä kohtia. Jos tarvitset tarkempaa tietoa asiaa liittyen, vieraile kyseisen palvelun sivustolla tai ota yhteyttä kyseisen palvelun asiakaspalveluun.
  3. Emme ota vastuuta sivustojen käyttöehtojen tai muiden sopimusten oikeellisesta tulkinnasta.