vanhempi mies nuorempi nainen
Useimmat miehet toivovat löytävänsä kumppanikseen nuoremman naisen. Kuva: Envato Elements

Suhde vanhemman miehen ja nuoremman naisen välillä ei ole uusi ilmiö. Tilastokeskuksen mukaan Suomessa keskimääräinen ikäero avioliitossa on 3,4 vuotta ja mies on pariskunnan vanhempi osapuoli 67 prosentissa avioliitoista. Mies on siis usein muutaman vuoden naista vanhempi. Suuret ikäerot ovat kuitenkin harvinaisempia. 20 vuotta tai suurempi ikäero oli vain noin puolessa prosentissa avioliitoista ja yli 30 vuoden ikäero oli vielä yli kymmenen kertaa tätäkin harvinaisempi.

Vaikka keskimääräinen ikäero avioliitossa on länsimaissa muuttunut vain vähän viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana, tyypillisin liitto, jossa mies on pari vuotta naista vanhempi, on tullut hieman vähemmän yleiseksi. Sen sijaan avioliitot, joissa pariskunnan välillä on suuri ikäero sekä avioliitot, joissa kumpikin osapuoli on saman ikäinen, ovat hieman yleistymään päin.

Vanhempien miesten lisääntynyt kiinnostus nuorempia naisia kohtaan näkyy myös erikoistuneiden deittipalvelujen kuten RichMeetBeautiful-sivuston suosion kasvussa.

Suuren ikäeron pariskunnat kohtaavat edelleen helposti sosiaalista paheksuntaa. Asenteisiin saattaa kuitenkin olla tulossa muutoksia. Deittipalvelu Zooskin tilastojen mukaan nettideittailijat tykkäsivät ja viestittelivät 9% useammin yli kymmenen vuotta vanhempien tai nuorempien käyttäjien kanssa vuonna 2017 kuin vain vuotta aiemmin. Tämä on melko merkittävä muutos vain vuoden aikana.

Saman deittipalvelun tilastoista löytyy myös muita mielenkiintoisia parisuhteen ikäeroihin liittyviä seikkoja. Kokosimme tähän kiinnostavimmat tutkimustulokset.

60% miehistä on kiinnostunut nuoremmista naisista

Kaikista miehistä kolme viidestä ilmoittaa olevansa kiinnostunut nimenomaan nuoremmista naisista. Näistä miehistä valtaosa, 51%, on kiinnostunut ainoastaan 1-4 vuotta nuoremmista naisista. 27% on kiinnostunut 5-9 vuotta nuoremmista naisista ja 22% yli kymmenen vuotta nuoremmista naisista. Tämä tarkoittaa, että kaikista miehistä 13% etsii yli kymmenen vuotta nuorempaa naista.

27% miehistä on kiinnostunut vanhemmista naisista

Vanhemmista naisista kiinnostuneet miehet eivät tavoittele keskimäärin yhtä suurta ikäeroa kuin nuoremmista naisista kiinnostuneet miehet. Tutkimuksessa kaikki vanhemmista naisista kiinnostuneet miehet toivoivat ainoastaan 1-4 vuoden ikäeroa.

13% miehistä on kiinnostunut omanikäisistä naisista

Hieman yli kymmenes miehistä on eniten kiinnostunut täsmälleen omanikäisistä naisista.

Sekä miehet että naiset noudattavat sosiaalisia normeja

Deittipalvelua käyttävien naisten tilastot ovat lähes täydellinen peilikuva miesten vastaavista tilastoista. 56% nuorista naisista haluaa deittailla vanhempaa miestä. Näistä naisista 56% on kiinnostunut 1-4 vanhemmista miehistä, 30% on kiinnostunut 5-9 vuotta vanhemmista miehistä ja 14% on kiinnostunut yli kymmenen vuotta vanhemmista miehistä.

Tyypillisesti vastavuoroinen yhteydenpito syntyy 1-3 vuotta nuoremman naisen kanssa

Vaikka miehet ovat kiinnostuneita jopa yli kymmenen vuotta vanhemmista naisista, yleensä vastavuoroisessa yhteydenpidossa, jossa kumpikin osapuoli osoittaa kiinnostusta, ikäero on vain 1-3 vuotta.

Vastavuoroisen kiinnostuksen keskimääräinen ikäero kasvaa iän myötä

Mitä vanhempia miehet ovat sitä omaan ikäänsä nähden nuorempien naisten kanssa he muodostavat vastavuoroisen kiinnostuksen. Parikymppiset miehet muodostavat tyypillisesti vastavuoroisen kiinnostuksen omanikäisten naisten kanssa, mutta viisikymppisten tyypillisin deittikumppani on kolme vuotta nuorempi nainen. Tämä ikäero kasvaa miehen iän lisääntyessä.

Vanhemmista naisista kiinnostuneilla miehillä on pieni etu nettideittailussa

Vanhemmille naisille viestittelevät miehet saavat hieman useammin vastauksen viestiinsä kuin nuoremmille naisille viestittelevät miehet. Etu on tosin melko pieni, sillä se on ainoastaan 2%. Myös omanikäisille naisille viestittely tuottaa 2% enemmän vastauksia kuin nuoremmille naisille viestittely.

Yli kymmenen vuotta nuoremmista naisista kiinnostuneet miehet pärjäävät huonommin

Kautta linjan nuoremmille naisille viestittelevät miehet saavat viesteihinsä keskimääräisen määrän vastauksia. On kuitenkin syytä huomioida, että yli kymmenen vuotta nuoremmille naisille viestittelevät miehet saavat viesteihinsä 3% vähemmän vastauksia.

Yhteenvetona voidaan todeta, että useimmat miehet ovat kiinnostuneita nuoremmista naisista ja useimmat naiset ovat kiinnostuneita vanhemmista miehistä. Liian suuren ikäeron tavoittelu heikentää kuitenkin hieman miehen menestystä deittisivustoilla, sillä naiset vastaavat keskimääräistä harvemmin yli kymmenen vuotta vanhemmille miehille. Sen sijaan valtavirran vastainen kiinnostus vanhempia naisia kohtaan, saattaa tuoda mukanaan miehelle pienen edun. Naiset vastaavat hieman useammin nuorempien miesten viesteihin.

Samansuuntaisia trendejä löytyy myös toisen deittipalvelun OkCupidin tilastoista. 61% onnistuneista keskusteluista käytiin vanhemman miehen ja nuoremman naisen välillä ja mieltei puolessa näistä keskusteluista mies oli yli viisi vuotta naista vanhempi. Onnistuneeksi keskusteluksi katsotaan kommunikaatio, jossa kumpikin osapuoli lähettää vähintään neljä viestiä. Sen sijaan vain 12% onnistuneista keskusteluista käytiin vanhemman naisen ja nuoremman miehen välillä.

OKCupidissa ikäeroa pitävät yllä lähinnä miehet, sillä miehet aloittavat noin 80% keskusteluista. Mitä enemmän miehellä on ikää sitä omaan ikäänsä suhteutettuna nuoremmille naisille he keskimäärin viestittelevät.

Sen sijaan hieman yllättävä suuntaus löytyi tutkittaessa naisten vastaushalukkuutta. Saavuttaessaan 35 vuoden iän, naiset alkavat keskimäärin vastaamaan useammin itseään nuorempien miesten avausviesteihin. Tämä trendi on siis sama, joka löytyi myös Zooskin tilastoista. Vanhemmista naisista kiinnostunut mies saa viesteihinsä keskimääräistä useammin vastauksen.

Treffipalstojen käyttäjien toiminnasta tehdyt tutkimukset vastaavat hyvin sitä yleistä käsitystä, että miehet etsivät keskimäärin hieman itseään nuorempaa kumppania ja naiset vastaavasti hieman itseään vanhempaa kumppania. Suurempaa ikäeroa toivovia miehiä löytyy deittipalveluista myös, mutta he ovat vähemmistössä. Sen sijaan hieman yllättäen käänteinen ikäero näyttää tuottavan miehille keskimääräistä parempaa deittimenestystä.

Lähteet: Tilastokeskus | Zoosk – Date Mix | OkCupid Blog