Nettideittailu on nykyisin yksi suosituimmista tavoista tavata uusia ihmisiä. Tarjolla on sekä nimenomaan elämänkumppanin hakuun suunnattuja deittipalveluita että seksiseuran hakuun soveltuvia deittipalveluita. Nettideittailu tarjoaa seuranhakuun uusia mahdollisuuksia, mutta tuo mukanaan myös omat riskinsä. Alla on muutamia vinkkejä, joita noudattamalla voit deittailla turvallisesti.

1. Valitse luotettava deittipalvelu

Nettideittailu alkaa oikean palvelun valitsemisella. Oli kyseessä sitten perinteisempi deittisivusto tai uudempi sovellus, on viisasta ennen liittymistä lukea sekä arvosteluja että käyttäjäkokemuksia. Erityisesti suosittujen deittisivustojen arvostelut ovat helposti saatavilla. Tarkista myös sivuston tietosuojakäytäntö varmistaaksesi, että henkilökohtaiset tietosi ovat turvassa.

2. Huolehdi yksityisyydestäsi

Yksityisyyden suojaaminen on yksi tärkemmistä turvallisuuteen vaikuttavista tekijöistä. Käytä deittipalveluissa joko nimimerkkiä tai vain omaa etunimeäsi. Älä koskaan paljasta koko nimeäsi. Vältä henkilötietojen, kuten osoitteen tai työpaikan, kertomista missään tilanteessa.

3. Lisää profiiliisi aitoja kuvia ja rehellisiä tietoja itsestäsi

Rehellisyys on avain onnistuneeseen nettideittailuun. Kuvien ja tietojen tulisi olla aitoja ja nykyistä tilannettasi vastaavia. Jos olet esimerkiksi harrastuksesi tai ulkonäkösi on muuttunut, päivitä tietosi vastaavasti. Näin deittikumppanisi kanssa syntyy parempi luottamus, kun tapaatte.

4. Älä anna kenellekään rahaa

Jos joku pyytää sinulta rahaa tai arkaluonteisia tietoja, suhtaudu tähän aina varauksella. Tällainen käytös on usein merkki huijauksesta. Älä koskaan siirrä rahaa tai anna sellaisia tietoja, joita ei tarvita normaaliin kanssakäymiseen.

5. Sovi ensimmäinen tapaaminen aina julkiselle paikalle

Ensimmäinen tapaaminen on usein jännittävä tilanne. Jotta voit tuntea olosi turvalliseksi, sovi tapaaminen sellaiselle julkiselle paikalle, jossa on myös muita ihmisiä. Esimerkiksi kahvilat, ravintolat tai puistot ovat hyviä vaihtoehtoja. Tämä luo paremman ja turvallisemman tunnelman tutustumiselle.

6. Luota intuitioosi

Luottamus omaan intuitioosi on ensiarvoisen tärkeää. Jos jokin ei tunnu oikealta, kannattaa olla erityisen varovainen. Oma intuitio on yksi tärkeimmistä turvallisuuden takaavista työkaluista nettideittailun maailmassa. Jos esimerkiksi joku painostaa sinua tapaamaan liian nopeasti tai tunnet epämukavuutta hänen kanssaan keskustellessasi, älä elä epäröi kieltäytyä tapaamisesta tai muista ehdotuksista.

7. Hae tietoa uudesta tuttavuudesta

Jos aiot tavata jonkun henkilökohtaisesti, voit halutessasi tarkistaa netin avulla löytyvät taustatiedot. Tämä voi olla niinkin yksinkertaista kuin Google-haku tai sosiaalisen median tarkistus. Suurimmasta osasta ihmisistä löytyy nykyään tietoa netistä.

8. Viestittele turvallisesti

Viestisovellukset, jotka salaavat viestit, tarjoavat lisäturvaa. Jos saat tuntemattomalta henkilöltä epäilyttävän linkin, älä klikkaa sitä. Linkin avulla voidaan yrittää kaapata henkilötietojasi tai asentaa laitteellesi haittaohjelma.

9. Ole rehellinen ja ystävällinen

Rehellisyys ja kunnioitus ovat perusta kaikille ihmissuhteille mukaan lukien nettideittailu. Jos et ole kiinnostunut toisesta henkilöstä, ole rehellinen mutta kuitenkin ystävällinen. Kunnioittava kieltäytyminen on parempi vaihtoehto kuin epämääräinen viivyttely tai täydellinen hiljaisuus.

10. Tiedosta stalkkaukseen liittyvät riskit

Stalkkaus on vakava ongelma ja sitä esiintyy myös deittipalvelussa. Tiedosta tämä riski ja opi tunnistamaan siihen liittyvä käytös. Jos esimerkiksi huomaat uuden tuttavuuden seuraavan sinua sosiaalisessa mediassa tai hän vaikuttaa tietää sinusta muuten asioita, joita et ole hänelle henkilökohtaisesti kertonut, ole erityisen varovainen.

11. Käytä deittipalveluissa turvallista maksutapaa

Jos deittisivusto vaatii maksullisen jäsenyyden, käytä turvallista maksutapaa, kuten luottokorttia tai PayPalia. Älä koskaan lähetä rahaa suoraan pankkitililtäsi tuntemattomalle yritykselle.

12. Käytä aikaa tutustumiseen virtuaalisesti

Ennen kasvokkain tapaamista, harkitse virtuaalisen tapaamisen järjestämistä videopuhelun avulla. Se antaa sinulle paremman käsityksen siitä, miltä henkilö näyttää ja miten hän toimii ja käyttäytyy. Esimerkiksi Skype- tai Zoom-puheluiden avulla järkestyy helposti mukava ensitapaaminen.