vanhempi nainen ja nuorempi mies
Haluavatko vanhemmat naiset nuoremman kumppanin? Kuva: Stocksnap.io

Tilastojen mukaan yleisimmin parisuhteessa mies on muutaman vuoden naista vanhempi. Kirjoitin aiemmin, että osa miehistä on kiinnostunut myös selvästi nuoremmista naisista. Mutta toimiiko ikäero samalla tavalla myös toisinpäin? Ovatko vanhemmat naiset kiinnostusneita nuoremmista miehistä vai haluavatko he lähinnä omanikäistä seuraa?

Monesti kuulee leikillisesti vitsailtavan, että vanhemmat naiset ovat nykyään puumia, jotka haluavat seurakseen vain nuorempia miehiä. Tästä ilmiöstä on puhuttu viime vuosina usein mediassa ja vanhemman naisen ja nuoremman miehen suhteita on kuvattu myös elokuvissa, sarjoissa ja kirjoissa.

Vaikuttaakin siltä, että tietynlaista asennemuutosta ikäeron suhteen on havaittavissa. Tästä kertovat myös Zoosk-deittipalvelun tilastot, joiden mukaan vuonna 2017 nettideittailijat viestittelivät 9% enemmän vähintään kymmenen vuotta nuoremman tai vanhemman käyttäjän kanssa verrattuna edellisvuoteen.

Myös deittisivusto OKCupid on kerännyt tietoa nettideittailijoiden ikämieltymyksistä. OKCupidissa 27% onnistuneissa keskusteluissa mies on vähintään viisi vuotta naista vanhempi. Ehkä hieman yllättävää on kuitenkin se, että peräti 12% onnistunessa keskusteluissa nainen on vähintään viisi vuotta miestä vanhempi.

Tarkemmin OKCupidin tilastoja tarkastellessa voi huomata, että alle 35-vuotiaat naiset viestittelevät keskimäärin hieman vanhemmille miehille. Tätä vanhempien naisten viestit lähtevät keskimäärin samanikäisille miehille, mutta 45 ikävuoden kohdalla viestit lähtevät jo keskimäärin naista itseään nuoremmille miehille.

Sama ilmiö on melko selvästi ja helposti havaittavissa myös selailemalla todellisia profiileja deittisivustoilla. Parikymppiset naiset ilmoittavat ihannekumppanin olevan muutaman vuoden itseä vanhempi, kolmekymppiset etsivät samanikäistä seuraa, mutta hieman neljänkympin jälkeen hyvin moni nainen on ilmoittanut ihannekumppanikseen selvästi itseään nuoremman miehen. Ei ole ollenkaan harvinaista nähdä 45-vuotias nainen etsimässä kolmekymppistä miestä. Etenkin seksiseuraa etsivät vanhemmat naiset hakevat lähes poikkeuksetta hieman nuorempaa miestä seurakseen.

Näyttää siis siltä, että vanhemman naisen ja nuoremman miehen suhde ei ole nykyään ollenkaan harvinainen ilmiö. Seuraavassa käyn vielä tarkemmin läpi Zooskin tilastot.

31% vanhemmista naisista on mieltynyt nuorempiin miehiin

Vaikka lähes kolmannes vanhemmista naisista etsii nuorempaa miestä, toiveet eivät yleensä kohdistu merkittävästi nuorempiin miehiin. Suurin osa näistä vanhemmista naisista toivoo löytävänsä ainoastaan 1-4 vuotta nuoremman kumppanin.

56% naisista on mieltynyt vanhempiin miehiin

Kaikenikäisistä naisista suurin osa etsii vanhempaa miestä. Näistä vanhempaa miestä etsivistä naisista hieman yli puolen ihannekumppani on 1-4 vuotta vanhempi, 30% ihannekumppani on 5-9 vuotta vanhempi ja 14% etsii yli kymmenen vuotta vanhempaa miestä.

14% naisista on mieltynyt samanikäisiin miehiin

Aika moni nainen toivoo siis löytävänsä myös täsmälleen samanikäisen kumppanin.

27% nuoremmista miehistä on mieltynyt vanhempiin naisiin

Tämä tilasto saattaa yllättää monet. Melko suuri osa nuorista miehistä toivoo löytävänsä vanhemman naisen. Tosin nuoret miehet eivät ole keskimäärin mieltyneet kovin suureen ikäeroon. Valtaosa vanhemmista naisista kiinnotuneista miehistä ilmoittaa ihennekumppaniksi ainoastaan 1-4 vuotta itseään vanhemman naisen.

Mitä näillä tiedoilla sitten tekee? Ainakin näyttää olevan selvää, että kolme ja nelikymppisillä miehillä saattaa hyvinkin olla kysyntää vanhempien naisten keskuudessa, sillä neli- ja viisikymppiset puumat ovat nykyään hyvin edustetuina deittipalveluissa.

Lähteet: Tilastokeskus | Zoosk – Date Mix | OkCupid Blog