Nettideittailu on nykypäivänä yhä suositumpi tapa löytää uusi seurustelukumppani. Vaikka se tarjoaa monia etuja, kuten helpon tavan tutustua erilaisiin ihmisiin ja mahdollisuuden edetä suhteissa omaan tahtiin, nettideittailuun liittyy myös haasteita ja ongelmallisia käyttäytymismalleja. Yksi tällainen ilmiö on englannin kielessä käytettävä termi Breadcrumbing, jonka voisi suomentaa murusteluksi. Tässä artikkelissa käsittelemme, mitä murustelu tarkoittaa, miten se ilmenee ja kuinka tunnistaa kyseinen ilmiö.

Mitä Breadcrumbing eli murustelu tarkoittaa?

Murustelu on nettideittailussa ilmenevä käyttäytymismalli, jossa henkilö antaa toiselle osapuolelle juuri sen verran huomiota ja kiinnostuksen osoituksia, että tämä pysyy kiinnostuneena, mutta ei kuitenkaan sitoudu vakavampaan suhteeseen. Tämä voi ilmetä muun muassa viestien lähettämisenä epäsäännöllisin väliajoin tai flirttailuna. Joskus murustelija sopii jopa treffit, jotka hän kuitenkin peruu viime hetkellä. Murustelu on manipuloiva käyttäytymismalli, joka voi johtaa toisen osapuolen turhautumiseen tai loukkaantumiseen.

Miten murustelu ilmenee?

Murustelu voi ilmetä monin eri tavoin. Yleisiä esimerkkejä ovat epäsäännöllinen viestittely, pinnalliset keskustelut sekä epämääräisyys tapaamisten sopimisessa. Murustelija saattaa vastata viesteihin vain silloin tällöin ja jättäen toisen osapuolen odottamaan vastausta pitkiäkin aikoja. Tämä saa vastaanottajan tuntemaan, että murustelija on kiinnostunut, mutta ei riittävästi antamaan suhteelle kunnolla aikaa ja huomiota.

Murustelija ei usein halua syventyä vakavampaan keskusteluun, vaan pitäytyy kevyissä ja pinnallisissa aiheissa. Tämä antaa toiselle osapuolelle vaikutelman, että suhde ei etene, mutta yhteyttä pidetään yllä.

Lisäksi murustelija saattaa ehdottaa tapaamista, mutta jättää suunnitelmat avoimiksi tai peruuttaa ne viime hetkellä. Tämä voi johtaa siihen, että toinen osapuoli tuntee jatkuvaa epävarmuutta ja pettymystä.

Miten murustelijan voi tunnistaa ja miten murusteluun tulisi suhtautua?

Voit kiinnittää huomiota esimerkiksi näihin seikkoihin: kommunikoinnin epäjohdonmukaisuus, suunnitelmien jatkuva muuttaminen ja ainoastaan pintapuolinen kiinnostus. Murustelija ei välttämättä ole johdonmukainen viestittelyssään ja jättää sinut odottamaan vastauksia pitkiksi ajoiksi. Myös keskustelutapa ja sen laadukkuus voi vaihdella suuresti. Murustelija saattaa puhua epämääräisistä suunnitelmista ja peruuttaa niitä toistuvasti. Lisäksi murustelija osoittaa kiinnostusta sinua kohtaan, mutta ei halua syventää suhdetta, eikä jaa henkilökohtaisia asioita itsestään.

Jos tunnistat murustelun merkkejä, kannattaa siihen heti reagoida. Aseta rajat määrittelemällä omat odotuksesi ja toiveesi suhteelle. Älä anna toisen osapuolen pitää sinua epävarmuudessa tai manipuloida tunteitasi. Keskustele avoimesti jakamalla havaintosi ja tunteesi toisen osapuolen kanssa. Kerro, että olet huomannut epäjohdonmukaisuutta ja haluaisit tietää, mitä hän ajattelee suhteesta.

Arvioi tilanne uudestaan, jos murustelu jatkuu, vaikka olet ottanut asian puheeksi. Harkitse, onko tämä suhde sinulle terveellinen ja onko se sen arvoinen. Jos et näe muutosta parempaan, kannattaa ehkä miettiä, onko aika etsiä joku, joka arvostaa sinua ja on valmis sitoutumaan aidosti.

Murustelu on ikävä nettideittailun ilmiö

Murustelu on nettideittailun ilmiö, joka voi johtaa epävarmuuteen, pettymyksiin ja turhautumiseen. Tunnistaaksesi murustelun, kiinnitä huomiota kommunikaation epäjohdonmukaisuuteen, pinnalliseen kiinnostukseen ja sitoutumisen puutteeseen. Ole rehellinen itsellesi ja aseta omat rajasi suojellaksesi itseäsi ja etujasi. Jos olet varma, että toinen osapuoli murustelee, kannattaa siirtyä eteenpäin ja tutustua mielummin muihin potentiaalisiin kumppaneihin.