11 faktaa rakkaudesta
Onko rakkaus kuin huumetta? Kuva: Envato

1. Rakkaus vaikuttaa makuaistiin

Erään tutkimuksen mukaan pelkästään rakkauden ajatteleminen saa ruuat ja juomat maistumaan paremmilta. Erityisesti tämä vaikuttaa makeuden maistamiseen. Tutkimukseen osallistujia pyydettiin kirjoittamaan rakkaudesta sekä mustasukkaisuudesta ja tämän jälkeen maistamaan karkkeja ja katkeraa suklaata. Tutkimukseen osallistujat, jotka kirjoittivat rakkaudesta, pitivät makeisia makeampina kuin oallistujat, jotka kirjoittivat mustasukkaisuudesta. Tutkijat myös toistivat kokeen käyttämällä makeisten sijaan vettä. Myös tässä kokeessa rakkaudesta kirjoittaneet osallistujat pitivät vettä makeampana.

2. Rakkaus toimii kuin huumeet

Rakkaus on kuin kokaiini? Rakastuminen saa aikaan monenlaisia neurokemiallisia reaktioita ihmisen kehossa. Eräässä tutkimuksessa havaittiin, että rakastuneiden ihmisten aivoissa adrenaliinin, oksytoniisin ja dopamiinin tasot nousevat. Tämä lisää hyvänolon tunnetta, joka muistuttaa kokaiinin vaikutusta.

3. Rakkaus syntyy nauramalla

Yhden teorian mukaan nauru on avain parhaisiin suhteisiin. Yhdessä nauraminen näyttää synnyttävän ikimuistoisia hetkiä. Nämä ikimuistoiset hetket muodostavat yhteisiä muistoja ja yhteiset muistot lisäävät yhteyden tuntua.

4. Rakkaus häiritsee keskittymiskykyä

Rakkaus ei tietenkään ole sairaus, mutta se saa tutkimuksen mukaan aikaan tuottavuuden laskua. Ihmisillä, jotka kokivat intohimoista rakkautta, oli laskenut suorituskyky. Tiivistettynä, rakkaus johtaa rakkauden kohteen jatkuvaan ajatteluun ja tämä puolestaan heikentää keskittymiskykyä.

5. Rakkauden resepti on työnalla

Yksi suosituimmista teorioista on Psykologi Robert Stenbergin kehittämä kolmen osa-alueen rakkausteoria. Stenbergin mukaan läheisyys, intohimo ja omistautuminen muodostavat rakkauden kokonaisuuden. Jos joku näistä elementeistä puuttuu parisuhteesta, tämä johtaa muihin rakkauden muotoihin kuten tyhjään rakkauteen, ystävyyteen tai kumppanirakkauteen. Monet myöhemmät tutkimukset eivät ole kaikilta osin puoltaneet teoriaa. Stengergin teoria tarvitsee vielä parempaa tutkimustietoa ja teoriaa onkin edelleen tutkittu viime vuosina.

6. Läheisyys ei takaa suhteen onnistumista

Suhteen läheisyys ei aina suojaa erolta. 732 parille tehdyssä tutkimuksessa todettiin, että parit, jotka tunsivat olevansa liian läheisiä erosivat yhtä usein kuin parit, jotka eivät tunteneet olevansa tarpeeksi läheisiä.

7. Pikadeittailu kehitettiin 90-luvulla

Ensimmäisen virallisen pikadeittitapahtuman järjesti vuonna 1998 Rabbi Yaacov Deyo, joka halusi nopeuttaa nuorien juutalaisten sinkkujen kumppanin löytämistä. Tapahtuman järjestäjät käyttivät laskentataulukoita potentiaalisten parien seuraamiseen. He eivät kuitenkaan osanneet ennustaa, kuinka nopeasti pikadeittitapahtumat leviäisivät. Televisiossa alettiin näyttää jopa useita tosi-tv-sarjoja.

8. Japanissa vietetään kahta rakkauden päivää

Japanissa vietetään kahta rakkaudelle omistettua päivää. Helmikuussa, suomalaisen ystävänpäivän kanssa samaan aikaan, Japanissa vietetään päivää, jonka perinteisiin kuuluu, että naiset antavat kumppanilleen lahjaksi suklaata ja muita herkkuja. Kuukauden päästä seuraa toinen rakkauden päivä, jolloin miehet vastaavasti antavat kumppanilleen lahjoja. Tätä päivää kutsutaan Japanissa valkoiseksi päiväksi.

9. Rakkausrohtoihin lisättiin usein hikeä

Menneinä aikoina hikeä käytettiin usein rakkausjuomien ainesosana. Naiset saattoivat esimerkiksi pitää omenoita kainaloissaan ja valmistaa niistä rakkausrohdon, jonka sitten juottivat ihastukselleen. Miehet puolestaan pitivät kainaloissaan hedelmien sijaan rättejä ja toivoivat näiden hajun houkuttelevan naisia luokseen.

10. Ennenvanhaan ajateltiin että nimettömästä johtaa laskimo suoraan sydämeen

Vihkisormusta ei aseteta nimettömään yksinomaan sattumanvaraisen perinteen perusteella. Tapa johtaa juurensa antiikin Kreikan ja Rooman aikoihin, jolloin arveltiin, että vasemman käden nimettömästä kulkee laskimo suoraan sydämeen. Tätä laskimoa kutsuttiinkin rakkauden laskimoksi (vena amoris). Harmillisesti tieteen kehittymisen myötä todettiin, ettei vasemman käden nimettömästä kulje suoraan laskimoa sydämeen. Vihkisormuksen sijoittamisen taustalla juuri vasemman käden nimettömään on kuitenkin kaunis ajatus.

11. Rakkaus voi leimahtaa ensi silmäyksellä

Kiinnostus toista ihmistä kohtaan voi syntyä hyvin lyhyessä ajassa. Eräässä tutkimuksessa todettiin, että aivokuoren etuosa aktivoitui, kun ihmisille näytettiin kuvia heitä miellyttävistä ihmisistä. Myöhemmin tutkimusta jatkettiin pikadeiteillä. Tässä tutkimuksen toisessa osassa löydettiin yhteys pikadeittien onnistumisen ja aivokuoren etuosan aktivoitumisen välillä. Rakkaus voi siis leimahtaa jo ensi silmäyksellä.

Lähde: Zoosk – The Date Mix