miten nettideittailu toimii
Nettideittailun aloittaminen saattaa tuntua aluksi jännittävältä. Kuva: Fotolia

Ensikertalaiselle nettideittailu saattaa tuntua aluksi jännittävältä, hämmentävältä tai jopa pelottavalta tavalta etsiä seuraa. Vaikka deittailu netissä on yleistynyt viimeisen kymmenen vuoden aikana huimasti, siihen liitetään usein edelleen ennakkoasenteita ja mielikuvia. Nämä ennakkoluulot eivät kuitenkaan välttämättä perustu todellisuuteen, sillä nettideittailu on monille erinomainen tapa tutustua uusiin ihmisiin, joihin muuten ei elämässä koskaan tulisi törmänneeksi.

Olemme koonneet tähän kattavan tietopaketin nettideittailua aloittelevalle seuranhakijalle. Kerromme, miten nettideittailu toimii, miten aloittaa nettideittailu ja miten onnistut sen avulla löytämään helposti mieleistä seuraa netistä. Saat myös vinkkejä hyvän treffisivuston valintaan, sivustolle liittymiseen sekä profiilin luomiseen. Lisäksi annamme vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin, puramme yleisimpiä huolenaiheita ja käsittelemme turvallisuuteen liittyviä näkökohtia.

Toivomme, että tämän oppaan lukemisen jälkeen nettideittailun aloittaminen on miellyttävää ja löydät toiveesi täyttävää seuraa helposti.

1. Sopivan deittipalvelun valinta

Nettideittailun ensimmäinen askel on deittipalvelun valinta. Ensikertalaista saattaa aluksi hämmentää tarjolla olevien sivustojen suuri määrä. Lukuisista vaihtoehdoista voi aluksi olla vaikea valita juuri parhaiten itselle sopivaa vaihtoehtoa.

Valintaa helpottaaksemme olemme kirjoittaneet aiheesta aiemmin kattavasti. Alkuun pääsee hyvin lukaisemalla Hae seuraa netistä – Näin pääset helposti alkuun, Top 10 parhaat deittisivustot onnistuneeseen seuranhakuun sekä Top 5 paikat hankkia seksiseuraa netistä -artikkelit tai tutkimalla eri treffisivustojen kattavat arvostelut ja kokemukset.

Treffipalstan valinta kannattaa tehdä huolella. Näin takaat miellyttävän ja onnistuneen deittikokemuksen.

2. Sivustolle liittyminen

Deittisivustolle liitytään täyttämällä omat tiedot yhteen tai useampaan nettilomakkeeseen. Rekisteröitymiskaavake sisältää usein vähintään muutaman pakollisen kohdan, mutta kaikkia tietoja ei tarvitse välttämättä heti täyttää.

Liittymisen yhteydessä kysyttävät tiedot vaihtelevat hieman deittipalvelusta toiseen. Lähes kaikilla sivustoilla vaaditaan ainakin sähköpostiosoite, salasana ja käyttäjätunnus. Näiden lisäksi saatetaan kysyä käyttäjän sukupuolta, ikää, kotipaikkakuntaa ja haun kohdetta. Useimmilla sivustoilla ei vaadita liittymiseen tämän tarkempia tietoja.

Oma käyttäjätunnus täytyy lähes aina valita heti liittymisen yhteydessä. Käyttäjätunnusta ei voi yleensä vaihtaa, joten sopivan nimi kannattaa valita huolella. Parhaita käyttäjänimiä ovat omaan luonteenpiirteisiin, kiinnostuksenkohteisiin, harrastuksiin tai muuten omaan elämään liittyvät sanat ja sanayhdistelmät. Käyttäjänimi on yksi ensimmäisistä asioista, johon toisessa käyttäjässä kiinnitetään huomiota. Sen vuoksi valitsemalla sopivan tunnuksen voi heti herättää kiinnostusta samanhenkisissä deittailijoissa. Vastaavasti huonolla tunnuksella voi myös karkottaa potentiaalisia kumppaniehdokkaita. Epäasiallisia ja väärinkirjoitettuja sanoja sekä mitään tarkoittamattomia kirjain tai numeroyhdistelmiä on syytä välttää.

Jotkut deittisivustot kehottavat täydentämään omaa deittiprofiilia tai lisäämään kuvan heti liittymisen yhteydessä. Jos haluaa aloittaa heti aktiivisen seuranhaun, kannattaa tämä toki tehdä jo liittymisen yhteydessä. Jos haluaa kuitenkin ensin tutkia uuden treffisivuston toimintaa ja tarjontaa, voi nämä kohdat ohittaa. Jotkut ihmiset haluavat ensin tarkkailla varovasti deittisivustojen toimintaa ja käyttöä ennen kuin uskaltautuvat deittailemaan aktiivisemmin. Tämä on deittisivustoilla helposti mahdollista ja täysin sallittua. Aluksi nimettömänä ja kasvottomana tarkkailijana pysyttely on ujommille ja varovaisemmille deittailijoilla yksi nettideittailun eduista.

3. Profiilin luominen

Omaa profiiliaan voi yleensä täydentää heti liittymisen yhteydessä, mutta sen voi tehdä myös myöhemmin. Jos toiveissa on löytää mieleistä seuraa ja tavata samanhenkisiä ihmisiä, kannattaa oman profiilin kirjoittamiseen käyttää hieman aikaa ja vaivaa. Tyhjä profiili ei herätä kenenkään huomiota.

Profiilin laatiminen saattaa aluksi tuntua ensikertalaisesta hankalalta. Itsensä esittely voi tuntua vieraalta ja hämmentävältä. Hyvän ja toimivan deittiprofiilin laatiminen ei kuitenkaan ole niin hankalaa kuin miltä se ensin saattaa vaikuttaa.

Useimmilla sivustoilla deittiprofiili koostuu lukuisista monivalintakohdista sekä vapaasta esittelystä. Kumpikin näistä on syytä täyttää huolella. Monivalintakysymyksiin vastaaminen ei vie paljon aikaa ja niiden avulla profiiliin tutustuva kumppaniehdokas saa helposti perustiedot profiilin takana olevasta deittailijasta. Lisäksi monivalintojen täyttäminen parantaa profiilin näkyvyyttä tarkennetuissa hauissa. Niiden avulla profiiliin löytävät helpommin tiensä samanhenkiset deittailijat.

Vapaan esittelyn laatiminen on usein deittiprofiilin hankalin osuus. Onkin hyvin yleistä, että deittiprofiilissa mainitaan ettei itsestä kirjoittaminen oikein onnistu. Tämä on kuitenkin hieman turhaa vaatimattomuutta. Profiiliteksti kannattaa laatia huolella, mutta se saa olla kirjoittajansa näköinen.

Esittelytekstissä kannattaa panostaa erityisesti sen alkuun. Tämä osuus näkyy usein jo profiilien listauksissa ja hakutuloksissa, joten se on kuvan ohella ensimmäinen osa profiilista, jonka muut käyttäjät näkevät. Yksi hyvä tapa aloittaa deittiprofiili on kirjoittaa jotain sellaista, joka selvästi erottuu muiden profiilien esittelyteksteistä. Toinen hyvä vaihtoehto on kertoa itsestään tyypillisiä piirteitä tai itselle tärkeitä kiinnostuksenkohteita.

Hyvä deittirprofiili antaa kirjoittajastaan selkeän mielikuvan olematta turhan raskas tai vakavahenkinen. Tarkkaa elämäntarinaa ei esittelyynsä kannata kirjoittaa. Muutaman sanan profiilit eivät herätä kiinnostusta, mutta toisaalta harva jaksaa lukea liian pitkiäkään esittelyjä. Sopiva mitta deittiprofiilille on noin 200–300 sanaa.

Deittiprofiilissa on hyvä kuvata itseään rehellisesti keskittymättä kuitenkaan turhaan negatiivisiin asioihin. Positiivinen ja rento asenne toimii kaikista parhaiten. Profiili kannattaakin laati hyvällä tuulella. Jos jokin asia häiritsee tai ärsyttää, kannattaa esittelyn laatimiseen keskittyä myöhemmin.

On erittäin hyvä asia, jos omasta profiilista käy ilmi jotain persoonallista, minkä avulla erottuu muista käyttäjistä. Tämä voi olla luonteenpiirre, kiinnostuksenkohde tai tärkeä asia elämässä mutta myös kirjoitustyylillinen seikka.

Kaikenlaista katkeruutta, negatiivisuutta ja valittamista on hyvä välttää. Jos itsellä on huonoja kokemuksia aiemmissa suhteissa, on ne hyvä jättää nettideittailussa taka-alalle. Jos nettideittailu aiheuttaa liikaa ahdistusta tai muuten negatiivisia tuntemuksia, kannattaa siitä pitää taukoa siihen asti kun mieliala on taas uusiin ihmisiin tutustumisen kannalta parempi.

Suurimmat kliseet kannattaa myös jättää profiilista pois. Sen sijaan, että kertoisit olevasi huumorintajuinen, osoita se laatimalla hauska profiili tai kertomalla minkälaisia asioita tai viihdettä pidät hauskana.

4. Profiilikuvan valitseminen

Profiilikuva on kiistatta deitti-ilmoituksen tärkein yksittäinen osa. Se on ensimmäinen asia, johon profiilissa kiinnitetään huomiota. Kuvalliset ilmoitukset saavat huomattavasti enemmän vierailijoita kuin kuvattomat.

Kuvan lisääminen saattaa aluksi jännittää. Tähän ei kuitenkaan ole syytä, sillä nettideittailu on jo kauan sitten karistanut negatiiviset mielleyhtymät, joita siihen joskus liitettiin. Seuranhaku netistä ei ole noloa, eikä omalla kuvalla esiintymistä tarvitse pelätä. Jos ei kuitenkaan halua laittaa omaa kuvaa kaikkien nähtäväksi, kannattaa valita deittipalvelu, jossa profiilikuvat eivät ole julkisia tai niiden näkyvyyden voi itse määritellä. Tässä suhteessa hyvä vaihtoehto on E-kontakti.

Hyvä profiilikuva on selkeä ja hyvässä valossa otettu. Kuvakulma on neutraali ja poseeraus luonnollinen. Kasvot tulisi näkyä selvästi.

Profiilikuvasta on syytä jättää aurinkolasit pois ja paita päälle. Peiliselfiet tai liian kaukaa otetut kuvat harvemmin toimivat. Ilveilyt ja väkinäinen huumori kannattaa jättää ainakin pääasillisesta profiilikuvasta pois.

Jos omat kuvaustaidot ovat rajalliset ja itsestä ei ennalta löydy edustavaa valokuvaa, voi apua pyytää kuvaustaitoiselta tuttavalta.

5. Avausviestien kirjoittaminen ja muiden viesteihin vastaaminen

Kun profiili on laadittu ja julkaistu, on aika tutustua muihin käyttäjiin. Tämä kannattaa aloittaa selailemalla muiden ilmoituksia ja lähestymällä kiinnostavia käyttäjiä viestillä. Oma-aloitteisuus on tehokkain keino löytää deittisivustoilta samanhenkistä seuraa. Ei kannata pelkästään jäädä odottelemaan passiivisesti muiden yhteydenottoja. Aktiivisimmat viestittelijät eivät aina ole sopivimpia kumppaniehdokkaita. Erään tutkimuksen mukaan naiset, jotka lähettelevät aktiivisesti itse avausviestejä, saavat treffisivustoilla selvästi laadukkaampia kontakteja kuin passiivisesti viestejä odottelevat käyttäjät.

Useimmilla treffipalstoilla voi viestien lisäksi lähettää myös flirttejä. Flirtit eivät kuitenkaan ole kovin hyvä tapa lähestyä omaa kiinnostuksenkohdetta. Kannattaa mielummin lähettää lyhyt viesti, sillä se toimii paremmin keskustelunavaajana. Flirtteihin saattaa olla hankala vastata mitään. Tämä pätee etenkin siinä tapauksessa, jos flirtin vastaanottaja saa paljon yhteydenottoja. Muutenkin viestien lähettämisen suhteen kannattaa yrittää olla rohkea. Viestin lähettämällä ei menetä mitään, mutta se voi parhaassa tapauksessa johtaa pitkäaikaisen kumppanin löytymiseen.

Aina välillä saattaa käydä niin, että omaan avausviestiin ei saa minkäänlaista vastausta. Tästä ei kannata hermostua tai lannistua. Vastaamattomuus voi tarkoittaa montaa asiaa. Toinen käyttäjä saattaa esimerkiksi olla juuri sopinut treffit ja haluaa keskittyä yhteen ihmiseen kerrallaan, hän saattaa olla kokonaan lopettanut nettideittailun tai hän saattaa hukkua kymmeniin viesteihin päivässä, eikä näin ehdi vastata kaikille. Syitä vastaamattomuuteen ei kannata tivata, vaan on parempi siirtyä ottamaan yhteyttä muihin käyttäjiin. Nettideittailun hyvä puoli on, että aina löytyy joku uusi kiinnostava ihminen, johon tutustua.

Huolella täytetty kuvallinen profiili vastaanottaa yleensä avausviestejä muilta käyttäjiltä. On selvää, että kaikki näistä avauksista eivät herätä kiinnostusta. Kaikkiin asiallisiin yhteydenottoihin on silti kohteliaasti vastata. Jos kiinnostus ei kuitenkaan ollenkaan herää, on se hyvä ilmaista selvästi mutta kohteliaasti. Näin toimimalla vastaan saattaa tulla myös sellaisia käyttäjiä, jotka loukkaantuvat tai vihastuvat pakeista. Tästä ei kannata liikaa häkeltyä. Useimmilla treffisivustoilla epäasialliset käyttäjät voi estää. Tämän voi tehdä aina heti ensimmäisen epäasiallisen viestin jälkeen. Heikot sosiaaliset taidot omaaviin käyttäjiin ei kannata käyttää liikaa aikaa ja energiaa.

6. Treffit

Useimmille nettideittailijoille tavoitteena on päästä treffeille ja tutustua muihin ihmisiin oikeassa elämässä. Riippuu paljon ihmisen luonteesta, kuinka nopeasti hän tämän haluaa tehdä. Toiset haluavat kirjoitella ja pysytellä nimettömänä pitkään, kun taas toiset saattavat ehdottaa treffejä jo ensimmäisessä viestissä. Treffien sopimiselle ei ole olemassa mitään tiettyä oikeaa aikajännettä. Jokaisen pitää toimia asian suhteen omien tuntemusten mukaan.

Jos keskustelukumppani ei halua lähteä heti treffeille, vaan haluaa ensin kirjoitella, ei tapaamiseen tule painostaa. Painostaminen ei juuri koskaan aiheuta muuta kuin yhteydenpidon loppumisen. Toisaalta treffeille ei myöskään koskaan ole syytä lähteä painostuksen myötä. Jos kokee tulevansa tapaamisen suhteen painostetuksi, on yhteydenpito yleensä parasta lopettaa. Sivustolta löytyy varmasti paljon myös sellaisia käyttäjiä, jotka haluavat tutustua rauhallisempaan tahtiin. Painostuksella alkavasta tutustumisesta tuskin koskaan seuraa mitään hyvää.

Treffipaikaksi on hyvä valita aina julkinen paikka. Ennen treffejä ei myöskään kannata suunnitella tai sopia sellaista tekemistä, joka ei tapahdu julkisella paikalla. Uusiin ihmisiin tutustuttaessa on syytä pitää pieni varovaisuus mielessä. Jos treffit sujuvat hyvin, voi suunnitelmia aina tarvittaessa muuttaa illan myötä.

Jos treffit eivät tunnu luonnistuvan, elä epäröi lopettaa niitä lyhyeen. Tässä kohtaa on kuitenkin hyvä olla hienotunteinen ja kohtelias. Tästä huolimatta on parempi sanoa asiat mieluummin suoraan kuin antaa mahdollisuus toiselle herätellä toiveita jatkosta.

7. Turvallisuus

Monia nettideittailua aloittavia arveluttaa erityisesti turvallisuuteen liittyvät asiat. Nettideittailu ei kuitenkaan ole sellainen vaarallinen peikko, jollaiseksi jotkut ihmiset sen kuvittelevat. Maalaisjärjellä ja pienellä ihmistuntemuksella säästyy lähes aina negatiivisilta kokemuksilta. Tietynlainen varovaisuus ja varautuneisuus on silti hyvä pitää mielessä tutustuttaessa uusiin ihmisiin netin välityksellä.

Itsestä ei välttämättä kannata kertoa liian henkilökohtaisia tietoja ihan tutustumisen alkuvaiheessa. Esimerkiksi koko nimi tai oma osoite voi odottaa siihen, kun toiseen on tutustunut kasvotusten.

Minkäänlaista painostusta ei tule nettideiteissä hyväksyä. Jos tuntuu, että sinua painostetaan johonkin, kannattaa yhteydenpito yleensä lopettaa heti. Kaikilla on oikeus tutustua rauhalliseen tahtiin niin halutessaan. Jos tämä ei toiselle sovi, ei hän varmasti ole sinusta kovin kiinnostunut.

Nykyään Googlea tai Facebookia voi yleensä käyttää avuksi uuden tuttavan taustojen selvittelyssä. Elä epäröi käyttää näitä keinoja etenkin silloin, jos olet sopinut treffit melko lyhyen kirjoittelun jälkeen.

Älä koskaan anna tai lainaa rahaa nettituttavuudelle. Vaikka petokset ovat suhteellisen harvinaisia, on niiden mahdollisuus uusien tuttavuuksien kanssa kuitenkin pitää mielessä.

Ja viimeiseksi, sovi tapaaminen aina yleiselle paikalle. Ei välttämättä ole myöskään haitaksi kertoa jollekin tuttavalle, missä ja kenet olet tapaamassa.